Ontdek de Spaanse steden, Barcelona

29 mei 2012 - Barcelona, Spanje

Barcelona

De 2e "Ontdek" reis vertrok op zondag 20 mei en die mocht ik ook begeleiden. Een klein groepje maar deze keer maar niet minder gezellig. Ik heb natuurlijk al geschreven over de dagen in Barcelona maar na de wandeling door het centrum op maandag (Gotische wijk - Boquería - Ramblas - Havenkant - Basiliek Maria del Mar etc) heb ik op de vrije middag met een aantal belangstellenden de Sagrada Familia bezocht.

Iedereen heeft wel gehoord van de prachtige onafgebouwde kerk van de architekt Antoni Gaudí. Het is een aalmoezenkerk en er mag alleen gebouwd worden met geld van de giften (en de entree's). In de Francotijd is er weinig aan gebouwd maar nu gaat het in een rap tempo. De bouw is gestart in de 19e eeuw en na de dood van Gaudí kwamen er nieuwe opvolgers om in zijn voetsporen te treden (en andere wegen in te slaan) De verschillen zijn vooral te zien in de 2 gevels: de oostgevel is van de hand van Gaudí = opkomst van de zon - geboorte van Christus met de aanbidding van de 3 koningen  - de herders etc.

De westgevel is van een hele andere stijl met de ondergang van de zon en het lijden en sterven van Christus. Ook de buitenkant groeit gestaag maar ik was al jaren niet binnen geweest (de laatste keer dat ik er was, een aantal jaren geleden, stond er een te lange rij) en ik ben van de ene verbazing in de andere gevallen.

Binnen is het zo goed als klaar. De paus heeft de kerk zelfs al ingewijd en er worden diensten gehouden waardoor de crypte niet meer te bezoeken is. Maar het is er prachtig - hoog - Gaudístijl in lijnen en vormen - prachtige ramen met mooie kleuren en geweldige lichtinval - mooie trappen - plaatsen voor het koor - mooi hoofdaltaar met kruis en baldakijn erboven etc. etc.

Ook is er een museum met schetsen van Gaudí - voorbeelden van constructies - overeenkomsten met zijn vormen en de vormen in de natuur enz. En: de mensen staan zelfs in de rij om de winkel in te mogen. Dat ging mij te ver.

Ik raad iedereen aan die binnenkort naar Barcelona gaat om een bezoek te brengen aan de kerk. De metro stopt voor de deur en niet altijd staat er een rij bij de kassa. Wij waren er rond half 2 (etenstijd) en dan zijn de meeste groepen weg. Wij konden zo doorlopen naar de kassa. De torens waren helaas gesloten vanwege werkzaamheden en de sterke wind. daar moet je trouwens een apart kaartje voor kopen.

De verwachting is nu dat de kerk rond 2026 helemaal af zal zijn. Maar aan het grondplan te zien (als dat verwezenlijkt wordt) moet er nog een stukje van het gebouw ertegenover weg. Ben benieuwd of dat doorgaat en dat bij iedereen die er woont al de onteigening aan de gang is.

Zondag waren we nog aangekomen met regen (stortbui in het Güellpark), vanaf vandaag is het prachtig weer en dat zal bijna de hele reis zo blijven (en soms zelfs te warm naar mijn mening.

Andere steden die ik door de diefstal heb overgeslagen zullen binnenkort volgen. Daarna is de laatste reis aan de beurt: Het Moorse erfgoed

groeten Tonny (al weer een paar dagen thuis)