Hermitage

14 mei 2011

Het staatsmuseum is een van de beste kunstmusea van de wereld. Het is een prachtig paleis met een aantal bijgebouwen. Dagenlang zou je hier kunnen rondlopen. Er zijn 400 zalen en er is maar 5% van alle werken tentoongesteld. Zonder te eten of te slapen zou je volgens de gids jaren nodig hebben om alles te kunnen zien.

overdagEr zijn afdelingen voor kunst uit de prehistorie - klassieke oudheid (Egyptisch - Grieks - Romeins) - Rusland - het verre Oosten - Europa (van Da Vinci - Rembrandt - Rubens - Van Gogh - Picasso etc. etc.). En niet alleen schilderijen maar ook beelden - mozaiekvloeren - kroonluchters - vazen etc. etc.) Het voornaamste gebouw van de hermitage op het paleisplein is het Winterpaleis. Het lijkt een sprookjespaleis en als je het plein op komt rijden is de hele club verrukt! Wat een prachtig gebouw. gebouwd als winterpaleis voor keizerin Elisabeth in de 2e helft van de 18e eeuw. De gevel heeft 400 zuilen. Tot aan de Russische revolutie was dit de residentieen 's avonds van de tsaren. Het gebouw is een aantal keren flink beschadigd door o.a. branden (in 1837 waren 6000 arbeiders dag en nacht aan het werk tijdens de restauratie) - beschadigd in W.O. II maar gelukkig niet vernietigd door de Duitsers.

Andere gebouwen die er bij gebouwd zijn: De Kleine hermitage (een paar jaar later al gebouwd) en de Oude hermitage. Allebei gebouwd in opdracht van catharina de Grote omdat ze haar grote kunstcollectie niet kwijt kon. In de 19e eeuw volgde ook nog de Nieuwe hermitage, als museum gebouwd en niet als paleis. Ook zijn er nog collecties ondergebracht in diverse andere musea in de stad.  Er komen meer dan 30.000 bezoekers per dag dus groepen krijgen hier ook een bepaalde tijd toebedeeld om de hermitage binnen te komen. een van de vele mooie zalenHoelang je dan binnen blijft is dan niet meer belangrijk. Gelukkig zijn ze nu ook overgestapt op een systeem dat elk groepslid een koptelefoontje opheeft en een zender bij zich heeft zodat de gids op gewone spreektoon kan spreken in haar microfoontje en we niet steeds hoeven te wachten tot iedereen dicht bij de groep staat om een en ander te kunnen verstaan. Hierdoor heb je veel minder verlies van tijd en kun je meer bekijken in het museum. Geweldig systeem dat je steeds vaker tegenkomt.

Maar de ervaring leert dat je na 2,5 tot 3 uur binnen niet veel meer op kunt nemen. Je hoofd zit volRomeinse mozaiekvloer van al het moois want je ziet niet alleen schilderijen maar ook de mooiste trappen - vloeren - kroonluchters - beelden etc. etc.

Ik ga dit blog plaatsen en in het volgende kan ik nog wat vertellen over de kunst binnen

Foto’s