Baltische staten vervolg: Koerse schoorwal

24 mei 2019 - Nida, Litouwen

Koerse schoorwal

De Koerse schoorwal ligt tussen de Oostzee en het Haf. Een haf is een strandmeer aan zee die afgesloten wordt (geheel of gedeeltelijk)door een schoorwal en vaak ontstaan door aanslibbing. In een haf mondt altijd een rivier uit en in een lagune niet. Een schoorwal is een lange en smalle landtong die is ontstaan door afzetting van zand in een bocht van de zeekust en deels is afgesloten van de open zee. (ook het Lido bij Venetië b.v.).

Maar de legende hier in Litouwen zegt dat het haf is ontstaan omdat de reuzin Neringa zand in haar schort heeft gebracht en in de zee heeft gestort waardoor eilandjes aan elkaar kwamen te liggen en het haf werd gevormd. Bovendien heeft ze gezorgd voor vissen in het haf waardoor de vissers niet meer op de open zee hoefden te vissen. De duinen op de schoorwal zorgden ervoor dat de zee werd tegengehouden.

Aalscholvers kolonie4000 maar liefstEen groot deel van de groep gaat fietsen in Nida

Er leeft een grote kolonie aalscholvers op de schoorwal (4000 nesten ongeveer) die zorgt voor  al meer dan 10 hectare dood bos door hun uitwerpselen.

Met mooi weer is het heerlijk fietsen langs het water bij de bekendste plaats op de schoorwal: Nida. Vroeger een kunstenaarsdorp en ooit uitgeroepen tot mooiste dorpje van de Sovjet Unie. Een groot deel van de groep heeft deze keer fietsen gehuurd (3 € per uur) net als ikzelf en ik zie op diverse plekjes mensen genieten op een bankje langs de kust. In de supermarkt zijn sandwiches gekocht en ook het weer helpt mee. Je kunt een groot deel over een fietspad langs het water tot voorbij het huis van Thomas Mann en aan de andere kant van Nida kun je langs de haven en een aantal aanlegsteigers plus pieren met vuurtorens. En een paar mensen zijn zelfs naar de grens met Kaliningrad gefietst (de Russische enclave tussen Litouwen en Polen)

Fietshuur 3 euro per uurMooie vakantiehuizenKoerse HafFotostopEinde van de wereld

In Nida veel roodblauwe vissershuizen en vele originele houten vlaggen van hun boten sieren de voortuinen. Alleen vissers met zo’n vlag hadden vroeger het recht om te vissen op het haf. De bevolkingsgroep die hier leefde van de visserij waren de Koeren.

Bij het hoogste duin net ten zuiden van Nida kun je in de verte Kaliningrad zien liggen. Het duin is een stukje niemandsland en wordt het dal van het zwijgen genoemd

Iedereen heeft genoten van het mooie weer – de fietstocht – de picknick en er staat nog een boswandeling op het programma.

Foto’s