Historisch Spanje: vertrek 12 juni – 12 dagen (4) Kras

18 juni 2016 - Mérida, Spanje

Zaterdag 18 juni: Plasencia - Merida- Sevilla

Romeins theaterEen groot deel van de dag besteden we aan het bezoek van Merida, gesticht in 25 v. Chr. door de Romeinen (keizer Augustus) op een strategisch punt: in het dal van de rivier de Guadiana en op een kruispunt van wegen. Het werd een kolonie voor de veteranen: Augusta Emerita en de hoofdstad van de provincie Lusitania (het huidige Portugal en een deel van West-Spanje. De stad lag aan de Ruta de la Plata en was belangrijk. Tijdens de christenvervolgingen onder Maximianua stierf de H. Eulalia de marteldood: zij is nu de beschermheilige van de stad. Belaagd door Vandalen en in de 6e eeuw maken de westGoten de stad tot hoofdstad van hun rijk dat ongeveer het hele Iberische Schiereiland omvatte. Tijdens de Moorse inval (veel verwoest) en overheersing was de bevolking lang rebels. Na de Reconquista (1230 onder koning alfonso IX gingen veel privileges verloren en werd zelfs de bisschop overgeplaatst. In de Middeleeuwen was Mérida dan ook een onbeduidende stad. --> De voornaamste bezienswaardigheden zijn dan ook de Romeinse overblijfselen.

Dus na de koffiepauze (kan ik plattegronden halen bij de VVV) gaan we de beide theaters bezoeken. 

Teatro: Het Romeins theater werd gebouwd, volgens een gevonden inscriptie, in 16 prachtige doorkijkv. Chr. promotor voor de bouw was de consul Marco Agripa. Het werd zoveel gebruikt (veteranen moeten bezig gehouden worden) dat er al verbouwd moest worden in 105 n. Chr.: onder keizer Trajanus. De voorgevel kwam erbij. Ook in 335 nog een keer onder keizer Constantino. Er kwam een weg om het complex. Toen het christendom wijd verbreid werd, werd toneelspelen immoreel gevonden en het theater wordt verlaten en raakt in verval. Een deel werd bedekt met aarde en alleen het bovenste deel bleef zichtbaar.

nog zo vee is er bewaardLater wordt een deel afgebroken (stenen worden hergebruikt). Alleen de hoge delen bleven eeuwenlang zichtbaar. En volgens de legende zaten de Moorse koningen hier nog om te praten over de bestemming/lot van de stad.= Las siete sillas. Het theater lag vroeger aan de rand van de ommuurde stad. In het theater was plaats voor 6000 toeschouwers. De uitgravingen zijn begonnen in 1910, de reconstructie vanaf 1964. Jaarlijks is hier een theaterfestival.

Anfiteatro: De bouw is begonnen een paar jaar na het theater en werd, volgens gevonden inscripties, ingewijd in 8 v. Chr. het was een gift voor de kolonie AugustaMerida, amfitheater Emerita, hoofdstad van de provincie en werd gebruikt voor grote spektakels: gladiatorenspelen, strijd tussen dieren of mensen tegen dieren etc. Net als het theater werd het verlaten na de opkomst van het christendom en alleen het hogere deel bleef zichtbaar. Vanaf de 16e eeuw zijn geschriften gevonden waarin men sprak van “Naumaquia” = een plaats waar zeeslagen werden nagespeeld. Men is nog steeds niet zeker of dat hier is gebeurd. De opgravingen zijn begonnen in 1919.

Er was plaats voor zo’n 14.000 toeschouwers. 16 toegangspoorten en ook hier 3 sectoren. Vooraan in het midden zaten aan de ene kant de autoriteiten en aan de andere kant de geldschieters van het spektakel. Piste: ellipsvormig. Lag lager om te zorgen dat de dieren niet bij het publiek konden komen. De muren waren van marmer en er waren muurschilderingen (nu in het museum) In het midden was een groeve/gracht, waarschijnlijk voor de kooien van de wilde dieren.

tempel van DianaNa het bezoek tijd voor wandelen door de straten (voor Tempel van Diana – boog van Trajanus – Romeinse brug etc. – met een treintje mee – terrasje en na 2 u is op zaterdagmiddag het museum gratis voor iedereen:

Museo Nacional de arte romano  Het museum is begonnen in 1838 in de kerk Santa Clara in de stad. Toen Mérida 2000 jaar bestond, in 1975, werd besloten tot de bouw van een nieuw museum, geopend door de koning in 1986. Het gebouw bevindt zich eigenlijk op het vroegere opgravingsterrein. Benedenverdieping: Overblijfselen die gevonden zijn in het theater, amfitheater, circus, forum. Eerste verdieping: alles staat hier in vitrines: zo mooi alles tentoon gesteldkeramiek, munten, glas etc. Tweede verdieping: Over het leven in de stad en in de Crypte veel overblijfselen van de opgravingen, zoals graftombes, muren van huizen, stuk straatweg etc.

Hierna nog een 2 uur durende rit naar Andalusië: eindbestemming Sevilla en vanavond nog even de stad in voor een flamenco-voorstelling (prachtig)

Foto’s

1 Reactie

  1. Cor van Loon:
    1 juli 2016
    Hoi Tonny.
    Door jouw verhalen ga ik nog meer van Spanje houden, Ik geniet ervan