Fabada asturiana: witte bonen met vlees
23 juli 2013 - Waalwijk, Nederland
Een aantal mensen heeft mij gevraagd het recept voor de bonenschotel op het blog te zetten. Zij hebben in Oviedo, op de markt, een vacuüm verpakt pakket gekocht om thuis te maken. Op het pakket staat ook het recept. Dat volgt dus hier
Fabada asturiana
Ingredientes para 4 – 5 personas
Medio kilo de alubias un sobre de azafrán
Uno o dos chorizos un trozo de tocino
Una morcilla un trozo de lacón
Preparación
La noche anterior
Poner a remojo las alubias en agua fría y poner a remojar, en agua templada, el lacón y el tocino
El día siguiente
Echar en una cazuela grande las alubias y los demás ingredientes. Cubrirlo todo con la misma agua del remojo y ponerlo todo al fuego
Después del primer hervor espumar bien y dejar cocer todo lentamente y procurar que las alubias estén siempre cubiertas de agua. Sino: añadir agua fría de vez en cuando en pequeñas cantidades. El agua fría ayuda a dejarlas más finas
Procurar que las alubias no se agarren al fondo de la cazuela y que el hervor sea siempre igual
Tiempo de cocción más o menos 2 horas Ya cocidas retirar la cazuela del fuego y dejar reposar unos minutos
Buen provecho!
En nu in het Nederlands voor diegenen die het Spaans (nog) niet machtig zijn en vrije vertaling.
Asturiaanse witte bonenschotel
Ingediënten voor 4 – 5 personen
500 gr. witte bonen (liefst de iets grotere maat) - 1 of 2 chorizo worsten - 1 (Spaanse) bloedworst (of andere worst als je er niet aan kunt komen of niet lekker vindt) - 1 stukje schoudervarkensvlees / casselerrib o.i.d. en een stukje buikspek - Een beetje saffraan (of koenjit). In andere recepten kom ik ook ui en knoflook tegen
De avond ervoor: De bonen weken in koud water en de 2 stukken vlees weken in lauwwarm water
Bereiding: Alle ingrediënten gaan samen in een grote stoofpan samen met het weekwater.
Zet de pan op het vuur en bij de eerste keer dat het water kookt moet je afschuimen. Laat alles langzaam op een kleine pit koken en zorg ervoor dat de bonen altijd helemaal bedekt zijn met het kookvocht.
Indien nodig in kleine hoeveelheden wat koud water toevoegen. Het koude water zorgt ervoor dat de bonen zachter worden. Zorg ervoor dat de bonen niet aan de bodem van de pan vast komen te zitten en dat het kookpunt steeds hetzelfde is.
In de meeste recepten lees ik dat de worsten bijna aan het eind pas in de pan gaan.
Kooktijd ongeveer 2 uur. Als het klaar is, de pan van het vuur nemen en enkele minuten laten rusten. In die tijd kun je de worsten in stukjes snijden en weer terug in de pan doen.
Eet smakelijk!
Andere specialiteiten van Asturias zijn natuurlijk de “sidra” (appelwijn) en de “Cabrales”. Dit is blauwschimmelkaas, gemaakt van 3 soorten melk (koe - schaap – geit) en die rijpt in kalksteengrotten (niet al te goedkoop. Ik heb de kaas in de winkel zien liggen voor bijna € 30 de kilo