5 daagse Ontdek Barcelona

31 mei 2013 - Barcelona, Spanje

31 mei 2013: Romeins en Joods Barcelona

Keltiberiërs (volk ontstaan na samensmelting Berbers en kelten) wonen al in dit gebied sinds eeuwen voor Chr. Later kwamen hier Griekse en Fenicische handelsposten en misschien heeft de Carthager Hannibal hier de 1e echte nederzetting gevestigd (bewijs ontbreekt nog steeds?)

Romeins barcelonaIn 218 voor Chr. stuurt Rome troepen naar het schiereiland om Hannibal in de rug aan te vallen (Punische oorlogen). Ze winnen en het gebied komt onder bewind van Rome en Barcino is een feit. (naam komt waarschijnlijk van Hannibal Barca)

Het begint als een garnizoensstad en ontwikkelt zich als alle Romeinse steden met een noord- zuidas en een zijweg. Op de kruising zoals overal een plein voor het forum en de tempel.

Keizer Augustus geeft de stad (rond het begin van de jaartelling) de naam Colonia Julia Augusta Faventia pia en dan wordt er een tempel gebouwd voor dedeze pilaren zijn er nog van over erediensten aan deze keizer. Resten van deze tempel zijn nog steeds te zien en c/ paradis in een gebouw! (je moet het weten te vinden).

De Romeinen bouwen ook de eerste stadsmuur in de 1e eeuw omdat nu eenmaal alle steden dat hadden in die tijd. Er volgde eeuwenlang de Pax romana dus veel te verdedigen is er niet in die tijd.

De rust was voorbij toen hele volksstammen tijdens de Grote volksverhuizingen langs kwamen – plunderden – en verder trokken. Alleen de Visigoten bleven vanaf de 5e eeuw en zij waren ook al gekerstend en zij kunnen hun gezag uitbreiden en de Romeinen naar de achtergrond duwen.

Er zijn nog wat Romeinse overblijfselen in het centrum: op de Plaza Villa de Madrid is nog niet zo lang geleden een Romeinse begraafplaats gevonden die toentertijd net buiten de stadsmuren lag. Er zijn sporen gevonden van het tracé van de laatste overgebleven boog van het aquaductde stad naar de Via augusta = de weg van Rome naar Cádiz. Op de Plaza Nova bij de kathedraal zijn nog 2 torens over van de stadspoort. Uit die poort steekt ook nog het begin van een boog van het aquaduct (er waren er 2) De Romeinse muur loop nu nog door in het gebouw Casa de l’Ardiaca.

De noordkant van Plaza san Jaume was waarschijnlijk een deel van het Romeinse forum en zeker is dat in de c.Ferran (de oudste straat van de stad) Julius Caesar nog heeft deelgenomen aan sterengevechten.

Onder het historisch museum van de stad zijn Romeinse overblijfselen te zien van o.a wasserijen en ververijen.

De Joodse wijk was altijd al in het centrum: Een deel van de Gotische wijk was kleine wijk en grote wijk voor de Jodenvroeger de Joden: tussen de 11e en 13e eeuw werden de handel en de cultuur gedomineerd door hen en in 1243 werden ze gedwongen in een getto te gaan wonen, zogenaamd voor hun eigen veiligheid. Dit getto had maar 1 ingang, via de Plaza San jaume. Zij werden zwaar belast door de koning maar hadden wel voorrechten omdat zij de handel regelden met Noord Afrika.  Dit getto verdween in 1401.

Er waren vroeger 3 synagoges in dit Joodse deel en de fundamenten van 1 synagoge liggen nog in de C/ Sant domenec del Call. Naast de 3 synagoges was er ook nog een 4e, alleen voor vrouwen. C/ del Call loopt evenwijdig aan de c/ Ferran.

Vanaf de 11e eeuw: callis judaica à Call = joodse wijk (in Cataluña). De wijk zat een beetje tussen de straten: c/Call – c/S. Honorat – c/S. Sever – baixada Sta Eulalia – Romeinse muur. Later kwam er nog een 2e call bij de: Call menor bij de straten c/ tres lits – c/ Leona.Hier is nu bijna niets meer van terug te vinden.

Volgende blog is de Sagrada Familia

 

Foto’s