Baltische staten compleet, Kras. 11 dagen in mei 2019 (1)

7 mei 2019 - Vilnius, Litouwen

Dag 1: Vilnius

Ik ben nu voor de 2e keer dit jaar in de Baltische staten maar de 1e keer was het een speciale trip voor leden van de personeelsvereniging van de Provincie Zeeland. Nu ben ik weer onderweg met 32 mensen voor de 11 daagse trip. De vlucht is in de morgen dus na aankomst in Vilnius is er nog tijd om de stad in te gaan. Het is een uur later in de Baltische staten dus de klok gaat een uur vooruit. De kamers zijn snel ingedeeld en de chauffeur wacht om ons naar het centrum te brengen. Diner is bij deze reis namelijk niet inclusief dus er moet ook ergens gegeten worden.

600 kilometer menselijke keten in 1989: Tallinn - Riga - Vilniusklokkentoren van de kathedraalpiliesstraat

We stappen uit bij de kathedraal – zien de voettappen in de grond van de menselijke keten van 2 miljoen Balten die zo een stil protest vormden in 1989. Op het plein de losstaande klokkentoren (zat vroeger in de stadsmuur) – de kathedraal – het GrootHertogelijk paleis – het arsenaal. Ik loop met de groep de Piliesstraat in. Deze straat loopt door het oude centrum van het kathedraalplein tot aan de stadspoort van het Morgenrood (hoewel de naam van de straat 2 keer verandert) en was vroeger de langste straat van de stad. Winkels – cafés – restaurants en bij vele huizen zie je bogen die vroeger de poorten waren naar de huizen erachter. Ik wijs o.a. een restaurant met typische Litouwse keuken – de zijstraat met het Amber museum (barnsteen) – en bij een klein pleintje zien we de Pjatnizkajakerk: Russisch orthodox en de deur staat open, dus gaan we naar binnen en een stukje verderop staat nog een Russische kerk: de St. Nicolaaskerk.

Russisch-orthodoxe kerkRussisch-orthodoxe kerkst. Nicolaaskerk, russisch-orthodoxSt. Nocolaaskerk

We staan dan bijna op het stadhuisplein. Het oorspronkelijke stadhuis is uit de 14e eeuw maar doet nu dienst als VVV en wordt gebruikt voor bijeenkomsten. Ik wijs waar het voormalige getto was in de oorlog (morgen gaan we hier lopen) en de poort van het Morgenrood en dan is er vrije tijd en kan ieder wat doen wat hij/zij wil. Bijvoorbeeld de Gediminastoren beklimmen die sinds dit jaar weer open is. Dit is wat over is van de bovenburcht uit begin 14e eeuw

Dag 2: Vilnius

Om 9 u komt de stadsgids Regina naar het hotel voor de stadstour. Allereerst gaan we met de bus even naar de overkant van de rivier (nieuwe stadsdeel met wolkenkrabbers – winkelcentra – stadhuis) om te stoppen bij de Petrus-en-Pauluskerk: binnen zijn meer dan 2000 stucbeelden uit de christelijke en Oost-Europese geschiedenis. De bevrijder van de stad, Kasimir Pacas, liet hierin de 17e eeuw een nieuwe kerk bouwen nadat de vorige, van hout, was afgebrand. Je kijkt je ogen uit.

heel veel wit stucwerkzeer gedetailleerdzelfs olifanten: horen alles en vertellen niks door

Op het hoogste punt van stad (gebouwd op 7 heuvels zegt men) heb je een mooi zicht op de oude stad en we stoppen daarna uit bij de Poort van het Morgenrood. Dit is de enige stadspoort die niet is afgebroken en de reden daarvoor is de kapel in de poort met de gouden beeltenis van Maria. Hiervandaan lopen we naar een aantal bezienswaardigheden in de oude stad: Theresiakerk (Karmelietessen)  - de Russisch Orthodoxe kerk Heilige geest – de Grieks Orthodoxe kerk met Basilianenklooster: alle 3 binnen een paar meter van elkaar.

Via het Concertgebouw komen we op het stadhuisplein en op de hoek begint het Getto uit de 2e Wereldoorlog. In Vilnius woonden voor de oorlog zo’n 80.000 Joden en waren er tientallen synagogen. Bijna niemand heeft de oorlog overleefd. Vilnius stond bekend als Jeruzalem van het noorden.

literatuurstraatplezierrepubliek van de kunstenaarszelfs Jezus heeft een rugzakje

Via de literatuurstraat, met allerlei toespelingen aan de muur van boeken en schrijvers, komen bij de kunstenaarswijk Uzipis aan de overkant van het riviertje Vilne. Vroeger een buitenwijk met armoedige huizen maar in de jaren 90 verhuisden vele studenten naar deze wijk en in 1997 stichtten ze hier hun plezierrepubliek met zelfs een eigen grondwet.  Er staat zelfs een beeld van Jezus aan het kruis met een rugzakje. (wie draagt er niet bagage mee van vroeger). Via de St. Annakerk (laatgotisch en in baksteen en bewonderd door Napoleon) en het ambermuseum eindigen we op het plein voor de Kathedraal.

de 3 martelaren van de Russische kerk die gemummificeerd zijnklederdrachtenvoorbeelden van kruisbeeldenbovenburcht uit de 14e eeuw: gediminastorenmooi uitzicht

Tijd voor koffie – lunch – musea – Gediminastoren op de heuvel etc. Ik neem een kijkje in het Nieuwe arsenaal waar het historisch museum is gevestigd over de geschiedenis van Litouwen en ik neem de lift naar de burchttoren. De heuvel is weer open voor bezoek na jarenlang de heuvel te hebben verstevigd. De lift werkt weer en het pad is opnieuw aangelegd. Het zonnetje schijnt maar er waait een stevige wind. Morgen naar het KGB museum (is maandag en dinsdag dicht) en via Trakai (kasteel op het water) naar Kaunas

Foto’s